(1 Hari 1 Nasihat) Nasihat Tanpa Jalan…Tiada Gunanya…

Saya terbaca mengenai dengan pelbagai nasihat-nasihat ditulis di dalam buku, majalah, surat khabar dan pelbagai lagi. Namun tiap nasihat yang diberi tidak ditunjukkan jalan keluar. Mungkin agak keliru kenyataan saya untuk difahami. Ramai pakar-pakar penasihat rasmi dan juga penasihat-penasihat kedai kopi yang mengeluarkan pendapat, nasihat serta motivasi tidak tersusun. Semua orang boleh menasihatkan dan menegur seseorang. Tetapi dalam mengeluarkan kata kita lupa untuk menunjukkan jalan untuk dilalui..

Sebagai contoh untuk difahami :

1) Kita melihat ramai orang mengalami masalah yang pelbagai. Kita boleh menasihatkan dengan bermacam-macam nasihat, tetapi jalan untuknya keluar dari masalah tidak kita tunjukkan. Ia sama dengan belajar teori semata-mata tetapi tiada gunanya jika praktikal tiada.

2) Menasihatkan orang lain agar menjadi baik. Tetapi kita gagal menunjukkan jalan apa yang patut digunakannya. Baiknya seseorang andai takdirnya berjumpa jalan yang betul. Kita patut sedar, orang jahat juga menggunakan jalan baik untuk menarik minat seseorang. Agama kristian sanggup mengeluarkan banyak derma untuk orang lain, semata-mata memperlihatkan “kebaikan” mereka yang sebenarnya jahat belaka.

3) Dan lain-lain…

Pelbagai isu yang timbul jika sekadar wujud nasihatnya sahaja, tetapi jalan sebenarnya untuk dilalui tiada maka apalah guna nasihat itu.  Berbuih mulut sahaja pun jika tiada penyelesaian untuk dilalui maka ianya hanya sia-sia belaka…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s