(1 Hari 1 Nasihat) Kesusahan Bukan Alasan Melepaskan Diri..

Tiada manusia di atas muka bumi ini terlepas dari kesusahan. Cuma berbeza dari sudut kecil atau besar kesusahan itu. Kesusahan yang berlaku itu ada kala membuatkan manusia semakin ingat kepada pencipta. Ada yang mencemuhnya kerana kesusahan yang dihadapi itu berat.

Terdapat beberapa situasi yang saya pilih untuk kita renungi adakah ianya membawa kesusahan atau melepaskan kesusahan kepada orang lain.

1) Seorang bapa mengahwinkan anaknya untuk melepaskan tanggungjawabnya dengan berkata kepada menantunya : “Lega dapat kahwinkan kamu berdua dan lepaskan tanggungjawab kepada kamu ya anak menantuku…”

2) Anak berkata kepada ibu bapanya : “Ayah dan mak saya nak hantar mak ayah ke rumah orang-orang tua. Saya sibuk sangat tak dapat jaga mak dan ayah..”

3) dan lain-lain lagi…

Melihat kepada situasi pertama dan kedua, menunjukkan bahawa melepaskan tanggungjwab sendiri untuk diberikan “kesusahan” itu kepada orang lain dengan jalan selamat. Janganlah dipandangnya sebagai satu kesusahan. Ia menjadi tanggungjawab. Janganlah mengucapkan kata-kata sedemikian yang terkadang akan mengguris hati insan yang mendengar…

Benarlah Allah SWT berfirman yang bermaksud :

dan apabila manusia ditimpa kesusahan, merayulah ia ditimpa kami (dalam segala keadaan), sama ada ia sedang berbaring atau duduk ataupun berdiri; dan manakala kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, ia terus membawa cara lamanya seolah-olah Dia tidak pernah merayu kepada kami memohon hapuskan sebarang kesusahan yang menimpanya (sebagaimana ia memandang eloknya bawaan itu) Demikianlah diperelokkan pada pandangan orang-orang yang melampau apa yang mereka lakukan.

(Surah Yunus : 12)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s