Penggunaan Ubat-Ubatan Yang Mengandungi Galetin tidak Halal

Soalan: Bolehkah meggunakan ubat-ubatan yang mengandungi gelatin tidak halal sekiranya tiada pilihan lain?

Jawapan:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan seluruh keluarga baginda serta para sahabat.

Galetin merupakan satu jenis bahan yang diperolehi (dengan mendidih dalam air) dari hidrolisis separa kelogen terbit daripada kondrum, tulang, tendon dan kulit binatang. Walaupun gelatin satu proses yang berasal daripada binatang, namun bahan ini mempunyai nilai biologi yang rendah. Gelatin digunakan secara meluas dalam industri makan, perubatan dan lain-lain yang merupakan salah satu bahan asasnya.  Di antara makanan yang dibuat adalah jeli, agar-agar dan ais krim.

Persoalan asasnya di sini apabila gelatin yang digunakan yang berasal daripada binatang, maka hukumnya berdasarkan kedudukan binatang itu. Apabila digunakan binatang tidak halal seperti babi dan anjing ataupun binatang yang tidak disembelih mengikut syara’ maka gelatin itu adalah haram dan najis.

Hukum gelatin mengikut kepada sumber atau punca ianya timbul. Di dalam kaedah usul fiqh disebutkan:

التَّابِعُ تَابِعٌ

Maksudnya: Pengikut itu hukumnya sebagai yang pengikut yang mengikut.

Dengan itu, gelatin yang digunakan dalam ubat-ubatan yang berdasarkan daripada binatang yang haram, ataupun binatang yang halal tetapi tidak disembelih dengan mengikut hukum syara’ maka ianya adalah najis dan haram. Campuran antaranya turut menjadikan ubat itu najis.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s