Penggunaan Alkohol Menurut Pandangan Islam

Soalan: Alkohol terdiri daripada pelbagai jenis dan peratusan. Alkohol dalam kategori manakah dan dalam peratusan berapakah yang boleh dikategorikan sebagai arak yang diharamkan di dalam Islam? Ini kerana tidak semua alkohol adalah arak?

Jawapan:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan seluruh keluarga baginda serta para sahabat.

Firman Allah SWT:

Maksudnya:  Wahai orang-orang Yang beriman! Bahawa Sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib Dengan batang-batang anak panah, adalah (Semuanya) kotor (keji) dari perbuatan syaitan. oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (Surah al-Maidah: 90)

 

Jumhur ulama’ menyatakan arak hukumnya najis. Maka alkohol yang yang terdapat dalam arak turut najis. Alkohol yang dihasilkan daripada arak atau minuman yang sifatnya memabukkan adalah najis hukumnya. Kenajisan alkohol adalah berdasarkan kenajisan arak yang sifatnya memabukkan. Alkohol tidak bersifat najis apabila bukan diambil daripada arak atau minuman memabukkan. Sebagai contohnya pembuatan tapai yang dimakan menurut pakar ia mengandungi alkohol, namun tidak diharamkan, kerana ia tidak memabukkan. Tetapi jika tapai itu boleh memabukkan, maka memakannya adalah haram.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s