Hukum Menggunakan Khidmat Bomoh Menurut Islam

Soalan: Apakah hukum menggunakan perkhidmatan bomoh untuk berubat?

Jawapan:

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan seluruh keluarga baginda serta para sahabat.

Perbuatan syirik adalah dosa yang besar di sisi Allah. Tindakan mempercayai bomoh[1], pawang[2], atau tok sami yang boleh menyembuhkan penyakit adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Tidak wajar berjumpa dan berubat dengan mereka kerana mereka tiada kuasa menyembuhkan penyakit. Mereka bersahabat dengan jin kafir dan syaitan.

Terdapat 2 jenis bomoh yang boleh diklasifikasikan iaitu bomoh yang benar dan bomoh yang sesat. Bomoh yang benar menggunakan al-Quran dan al-Hadis sebagai jalan pengubatan. Ini diriwayatkan dalam firman Allah SWT:

 [3]

Maksudnya: “Dan kami turunkan dengan beransur-ansur dari al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua.” (Surah al-Isra 17:82)

Dalam agama Islam menggunakan khidmat bomoh yang menggunakan ayat al-Quran dan al-Hadis secara benar diharuskan. Malah telah ternyata kebolehannya dalam ayat di atas.

Bomoh yang sesat menggunakan  pelbagai cara yang amat bertentangan dengan ajaran islam. Mereka menggunakan sihir sebagai jalan pengubatan. Dalam Islam sihir adalah satu perkara yang menyesatkan. Sihir yang diperolehi dari jalan bersahabat dengan jin kafir dan syaitan. Ini adalah perbuatan syirik dan dilarang keras oleh Allah. Kadang- kadang ada juga bomoh yang menggunakan ayat al-Quran dan al-Hadis tetapi menyongsangkan ayat- ayatnya, menggunakan di tempat kotor seperti tandas dan sebagainya. Ini adalah sesat dan haram menggunakan khidmat mereka.

 

 

 

 


[1] Di dalam Kamus Dewan perkataan tabib membawa maksud orang yang mengubati orang sakit dengan menggunakan ubatan traditional atau cara kampong dan jampi- jampi.

[2] Orang yang mempunyai kebolehan melakukan sesuatu (biasanya menggunakan kuasa ghaib atau orang yang pandai mengubati orang sakit dengan menggunakan mantera.

[3] Surah al-Isra 17:32

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s