Menanti Hari Bergelar Baba & Ummi 4 (Ummi Kena Banyak Bersabar)

Dalam keadaan ummi sekarang yang sedang belajar pasti adakala ummi tertekan dengan rentak kerja dan pembelajaran ummi. Ibu mengandung mestilah menjaga kesihatan mental dan fizikal. Perasaan seorang ibu mengandung pasti terganggu. Kadang-kadang boleh menjejaskan pertumbuhan mental dan perasaan bayi dalam kandungan.

Baba ingin berpesan kepada ummi dan seluruh bakal ibu, Islam menganjurkan beberapa nasihat dan motivasi keibuan moga menjadi manfaat untuk baba juga antaranya :

  • Menjauhkan diri dari sifat marah. Marah adalah sifat yang tercela kerana sifat itu boleh mendatangkan banyak keburukan. Jangan kerana marah seorang isteri mengeluarkan kata-kata kesat kepada suami dan juga orang lain.
  • Apabila berada dalam keadaan tekanan marah berusahalah mengambil wudu’ kerana wudu dapat menyejukkan tubuh dari api kemarahan.
  • Jauhi perasaan cemburu.
  • Jangan makan makanan yang haram dan syubhat kerana bayi dalam kandungan mendapat nutrien dari apa yang ibu makan. Makanan yang haram menjadi darah daging. Andaikan makanan haram memasuki mulut si ibu bagaimana pula keadaan anak dalam kandungan?
  • Banyakkan bersabar.
  • Jauhi sifat benci-membenci.
  • Jauhkan dari meminta perkara bukan-bukan. Sememangnya waktu mengandung kadang-kadang si ibu mengidam macam-macam. Biarlah mengidam sesuatu yang memudahkan suami mendapatkannya dan jangan memberi kesusahan yang melampau buat suami.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s