Menanti Hari Bergelar Baba & Ummi 3 (Ummi Kena Jaga Kesihatan)

Baba hari ini terbaca artikel yang memperkatakan tentang penjagaan kesihatan semasa hamil. Mesti ummi pun sekarang tak sempat nak menjaga kesihatan sepenuhnya dengan keadaan ummi yang masih di alam pembelajaran. Kadang-kadang baba boleh rasa ummi dalam keadaan macam mana. Moga ummi dapat mengawal diri dan menjaga tubuh badan dengan baik.

Ummi mesti jaga kesihatan sepertimana yang baba pernah kata pada ummi. Banyakkan bersenam dan mengambil udara bersih kerana anak kita juga dapat bernafas dengan baik. Lebih penting jangan bersenam yang berat-berat. Sekadar ringan-ringankan badan dengan mengeluarkan sedikit peluh.

Ummi selalu jalan laju-laju sampai baba ketinggalan di belakang kalau tak pegang tangan baba. Kalau boleh jangan laju, biar sederhana berjalan tapi jangan melenggang kangkung pula.

Ummi jangan mandi air panas . Awal kehamilan tak elok mandi wap atau air panas. Mandi air suam pada bulan pertama kehamilan dan bulan terakhirnya untuk menjaga dari keadaan sejuk sangat.

Ummi mesti jauhkan diri dari udara tercemat. Tambahan pula kalau lalu di tempat orang merokok, bakar sampah dan lain-lain. Boleh menyebabkan kecatatan. Moga Allah memberikan kesihatan, sempurna dan kebaikan buat anak kita. InsyaAllah..

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s