Menanti Hari Bergelar Baba & Ummi 2 (Doa Buat Ummi dan Anak)

Selesai sahaja baba bersolat terus baba berdoa untuk ummi dan bakal anak kita. Tidak lupa juga cucu sulung (ganti) buat mama, ayah, mak dan abah.  Mesti adik-adik kita pun tak sabar nak cubit-cubit pipi anak kita.

Baba ambil sebuah doa dalam buku karangan Ustaz Haji Taib Azamudden Md Taib yang bertajuk : “Amalan-Amalan Semasa Mengandung dan Panduan Menyambut Cahaya Mata”. Doa ini sangat baba sukakan maksudnya yang mana moga doa kita ini menjadikan anak kita soleh dan solehah.

Doanya berbunyi :

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِْ

اَللَّهُمَّ احْفَظْْْْْْْْْْْْْْْْْْْ وَلَدِي مَا دَامَ فِي بَطْنِي (بَطْنِ زَوْجَتِي) وَاشْفِهِ أَنْتَ شَافٍ لاَ شِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا ، اَللَّهُمَّ أَخْرِجْهُ مِن بَطْنِي (بَطْنِ زَوْجَتِي)  يَومَ وِلاَدَتِهِ سَهْلاً وَتَسْلِيمًا ، اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيحًا كَامِلاً حَاذِقاً عَاقِلاً عَالِمًا زَكِيَّا مُؤْمِنًا صَالِحًا ، اَللَّهُمَّ طَوِّلْ عُمْرَهُ وَصَحِّحْ جَسَدَهُ وَاحْسِنْ خَلْقَهُ وَافْصَحْ لِسَانَهُ وَاحْسِن صَوتَهُ لِقِرَاءَةِ القُرْآنِ وَالحَدِيثِ بِبَرَكَةٍ سَيِّدِنَا مُحَمَّدِ صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَسَلَّمَ وَالحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالمَيِنَ

 Maksudnya : Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah peliharalah anakku selama di dalam kandunganku (Kandungan isteriku)  dan sembuhkanlah dia, engkau Maha Penyembuh, Tiada kesembuhan melainkan penawar-Mu, sembuh yang tidak membawa kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah ia dari kandunganku (kandungan isteriku) dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, cerdik berakal dan berilmu serta beramal soleh, Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya elokkanlah akhlak (perangai) fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan Hadith dengan berkat Nabi Muhammad SAW.  Maha suci Allah Tuhan sekelian alam.”

(Suami yang ingin membaca doa ini boleh menukarkan kalimah doa “perutku” kepada “perut isteriku”. Jangan kerana silap berdoa maksudnya lari jauh)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s