Menanti Hari Bergelar Baba & Ummi 1 (Kurnia)

Syukur pada Allah kita berdua dikurniakan sekali lagi peluang untuk menjadi ummi dan baba setelah bakal anak pertama yang dikurniakan syahid menemui Allah SWT. Kini tinggal 6 bulan lebih lagi menanti hari. Peluang kedua Allah berikan ini adalah anugerah Allah pada kita berdua. Semestinya kita asyik berdebar-debar menanti kelahiran bakal penyeri rumah tangga ini.

Masih baba teringat sewaktu ummi menempuh saat pertama kali hamil. Walaupun tiada rezeki tapi kali ini peluang itu datang lagi yang semuanya adalah kurniaan Allah yang amat berharga.

Ummi.. walaupun kali ini ummi banyak meragam dengan keletihan, muntah kerapkali tetapi baba tetap bersabar kerana Allah.  Semuanya ujian buat baba sebagai suami buat ummi.

Seringkali baba doakan ummi dan anak kita yang bakal lahir nanti sihat dan bakal menjadi soleh dan solehah penyejuk mata kita. Pesanan dan nasihat dari jururawat dan doktor patut ummi ambil berat untuk kesihatan ummi dan anak kita.

Baba ingin kongsikan apa yang baba pernah pesankan kepada ummi amalan yang baik semasa hamil kepada semua. Keberkatan perkongsian ilmu ini moga ada hikmah yang dapat diambil, moga anak yang bakal lahir menjadi insan berguna kepada ummah islam..InsyaAllah.

Amalan yang baik sewaktu hamil :

  • Memperbanyakkan bertaubat kepada Allah atas dosa yang dilakukkan. Kerana banyak bertaubat akan menjadikan kita hamba Allah yang sempurna.
  • Untuk para suami : Berpuasalah sunat Isnin dan Khamis dan banyak melakukan amalan yang baik.
  • Wanita hamil hendaklah menjaga aurat.
  • Banyakkan membaca Al-Quran. (Surah al-Fatihah, Yassin, at-Taubah, Yusuf, Luqman, al-A’raf, Al-Nahl, Maryam) tidak terhad surah ini sahaja.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s