“4 cabaran utama dalam pengukuhan institusi kekeluargaan berdasarkan prinsip yang digariskan oleh Islam” (Muqaddimah)

Keluarga bahagia akan melahirkan masyarakat yang bahagia. Demikian pula sebaliknya. Antara persoalan yang menjadi permasalahan besar kepada kehidupan umat manusia ialah untuk membentuk keluarga dan masyarakat yang aman bahagia, mesra dan berkasih sayang.

Al-Ahwal al-Syakhsiyyah menjelaskan hubungan seseorang dengan keluarganya, perkara yang berkaitan dengan hak dan tanggungjawab, material serta akhlak.  Penggunaan istilah al-Ahwal al-Syakhsiyyah dengan maksud yang tersebut merupakan istilah moden berbanding istilah al-Ahwal al-Madaniyyah, yang mengatur hubungan manusia dengan anggota masyarakat di luar sempadan kekeluargaan. Sementara fuqaha’ terdahulu tidak menggunakan istilah tersebut dalam prinsip-prinsip dan hukum kekeluargaan serta perkara yang berkaitan dengannya. Mereka menyebut setiap bab dengan nama yang tertentu, seperti Kitab Nikah, Kitab Sadaq, Kitab Nafaqah, Kitab Talaq, Kitab Faraidh dan seumpamanya.

Semua orang menyedari bahawa kebahagiaan, kemesraan dan kasih sayang itu bukan suatu perkara yang mudah diperolehi dengan harta benda. Ini kerana ia berkaitan dengan jiwa dan roh manusia itu sendiri.  Oleh itu, jiwa dan roh yang baik boleh dibentuk dengan pendidikan yang sihat. Demikian pula, jiwa dan roh sebuah masyarakat itu hanya boleh dibentuk melalui pendidikan keluarga yang sihat. Menjadi fitrah bahawa manusia ini dijadikan Allah SWT berpasangan. Dengan itu, manusia mungkin tampaknya berlumba-lumba mencari pasangan sendiri. Namun, akhir-akhir ini, hubungan perkahwinan bukan terbina dengan majlis akad nikah sahaja, bahkan bagi kebanyakan pasangan muda, hubungan mereka mungkin bermula sejak zaman persekolahan lagi.

Di samping itu, tanpa memahami hukum-hakam agama, banyak juga yang sebenarnya jauh menyimpang daripada norma keagamaan. Berdua-duaan, bersentuh kulit, bercinta monyet, berdating, bergaul bebas dan segala macam budaya baru yang tidak Islamik, diterima masuk dalam masyarakat kita. Ini menimbulkan penyakit-penyakit yang amat bahaya pada diri manusia. Dalam al-Quran terang diterangkan keperihatinan Islam terhadap keluarga bagi memelihara mereka daripada kejahatan iaitu firman Allah SWT dalam surah al-Isra ayat 32 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina adalah satu perbuatan keji dan satu jalan yang buruk.”

Memetik kata-kata Imam al-Maraghi dalam tafsirnya menyatakan: “Penzinaan sebenarnya membuka  pintu huru-hara dan kegoncangan di kalangan sesama manusia kerana manusia tetap mempertahankan kehormatan. Berapa banyak peristiwa pembunuhan yang timbul kerana keinginan berzina, sehingga sewaktu kita dengar sesuatu peristiwa pembunuhan, maka orang akan terus mengatakan: “Periksalah dulu latarbelakang perempuan yang terlibat.[1].

Al-Syahid Syed Qutub dalam tafsirnya menyatakan: “ Dari sudut yang lain zina merupakan pembunuhan kepada masyarakat kerana kemudahan memuskan nafsu syahwat melalui zina menjadikan kehidupan secara suami isteri merupakan perkara sekunder  bukannya satu keperluan, dan mejadikan keluarga suatu tanggungjawab tidak mustahak. Sedangkan keluarga merupakan tapak semaian yang baik bagi anak-anak kecil, di mana fitrah dan didikan mereka tidak akan sihat dan betul melainkan apabila mereka dipelihara.”[2]

Penulisan ini dikemukakan bertujuan untuk menghuraikan berkenaan cabaran utama dalam pengukuhan institusi kekeluargaan berdasarkan prinsip yang digariskan Islam bermula daripada peringkat sebuah keluarga kecil dan seterusnya menjangkaui masyarakat berbilang bangsa dan kaum. Selain itu, penghuraian cabaran dan mencari solusi bagi setiap isu-isu tersebut. Seterusnya, ia diakhiri dengan kesimpulan dalam membentuk keluarga bahagia dan bagaimana melayari bahtera rumah tangga untuk mengecapi kebahagian dalam sebuah kehidupan.


[1] Syeikh Ahmad Mustafa al-Maraghi. 2001. Tafsir al-Maraghi (Terjemahan). Kuala Lumpur. Dewan Bahasa dan Pustaka. 8/3941

[2] Al-Syahid Syed Qutub. 2000. Tafsir fi Zilal al-Quran (Terjemahan). Kelantan: Pustaka  Aman Press. 10/189.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s