Perkahwinan Gadis Kecil (Tambahan)

Ada sahabat bertanyakan mengenai hukum perkahwinan gadis kecil atau kanak-kanak dalam Islam. Jadi saya akan menambah beberapa pendapat hasil pengamatan dan pembacaan saya tentang ini.

Hukum perkahwinan dengan kanak-kanak dibolehkan dengan persetujuan dari empunya diri dan redha ibu bapa kanak-kanak itu. Tapi terjadi masalah di sini dalam beberapa isu. Sebagai contohnya dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang isteri. Kanak-kanak yang masih tidak mengerti semua itu akan rasa terseksa dan susah. Mungkin bagi suami tidak merasakannya.

Pengamatan dalam konteks rakyat malaysia, kanak-kanak yang berumur 1-12 tahun di  Malaysia belum cukup matang (mungkin boleh dikatakan 99%) dan tidak menunjukkan ciri-ciri yang membolehkan kanak-kanak tesebut dinikahkan seawal umurnya. Mungkin berlainan dengan kanak-kanak bangsa lain seperti arab dan inggeris yang menunjukkan kematangan dalam usia yang terlalu muda.

Pendapat saya, ibu bapa yang ingin menikahkan anak di seawal usia kanak-kanak hendaklah memikirkan maslahah yang akan berlaku pada anak tersebut. Mungkin boleh menunggu sehingga umur belasan tahun atau sikap anak tersebut berubah menjadi dewasa dan bertanggungjawab.

****Boleh memberikan pendapat lagi sebab saya tidak jumpa beberapa dalil penguatnya, InsyaAllah akan ditambah dari masa ke masa***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s