Tok Guru+Ustaz+Ustazah+Sir+Teacher+Cikgu= GURU (Aku Seorang Guru)

Sejarah di Malaysia yang kita tahu sebelum kedatangan penjajah British berpandukan pengajian pondok atau dipanggil ‘menadah kitab’ semata-mata. Kedatangan British yang punya agenda baik dan buruknya telah memasukkan pelajaran akademik untuk dipelajari. Ianya tidak salah dari satu sudut yang dapat memberikan ilmu kepada manusia.

Apa yang diajar sekarang walaupun matapelajaran yang berlainan tetapi semuanya adalah ilmu yang perlu dipelajari oleh pelajar bermula dari darjah 1 sehingga tingkatan 6. Tidak semestinya terhad kepada ilmu akhirat atau pengajian Islam semata-mata tetapi tidak kurang pentingnya subjek atau matapelajaran akademik. Ini dapat menjadikan kehidupan seseorang pelajar ber’pakej’ yang ada dunia dan akhirat.

Subjek yang diajar kebiasaan bagi:

  1. Ustaz/Ustazah: Fiqh, Hadith, Insya’ Mutalaah, Pendidikan Islam, Sirah, Nahu Sorf, Tauhid, Tafsir, Hafazan Al-Quran, Imlak, Khat, Jawi, Bahasa Arab Dll.
  2. Sir/Teacher: Bahasa Inggeris. (Mungkin juga tambahan pelajaran yang diajar dalam BI iaitu Matematik, Sains, EST Dll)
  3. Cikgu: Sains, Bahasa Melayu, Matematik, Geografi, Perdagangan, Ekonomi, Kemahiran Hidup Dll.

Walaupun gelaran yang berbeza, hormatilah kesemuanya yang dipanggil Tok Guru+Ustaz+Ustazah+Sir+Teacher+Cikgu= GURU kerana apabila guru redha ilmu yang diberikan kepada anak-anak murid, maka kehidupan seorang pelajar akan lebih teratur, diredhai Allah, disukai semua orang dan disinari cahaya keberkatan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s