Kematian..Adakah Kita Bersedia??

Takrif Kematian

Kematian adalah perkara yang ma’aruf dan sabitan kematian dengan keluarnya roh dari jasad atau tidak bernyawa.

Al-Jurjani dalam al-Ta’rifat hal 304 menyebut kematian adalah sifat wujudiah, diciptakan berlawanan dengan kehidupan. Mengikut istilah ahli haq, kematian ialah melawan hawa nafsu. Maka barangsiapa mematikan hawa nafsunya, nescaya beliau hidup dengan hidayatnya.

Hakikat Kematian

Kematian merupakan ciptaan Allah SWT. Inilah yang dinaskan dalam al-Quran. Firman Allah SWT (Surah al-Mulk: 2) yang bermaksud: Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya.

Al-Maraghi berkata: Hanya Dia yang menentukan kematian dan kehidupan setiap individu. Kehidupan dan kematian itu mempunyai waktu tersendiri yang hanya diketahui oleh-Nya sahaja. Untuk menentukan setiap hukuman ke atas kamu, Dia akan melihat amalan yang ikhlas di antara kamu. Ini kerana Dia membalas setiap amalan kamu berdasarkan perbezaan martabat dan perbuatan kamu sama ada perbuatan hati atau anggota badan.

Ingatlah

Manusia pasti akan mati apabila sampai masanya. ingatlah kematian kerana kita tergolongan di kalangan orang yang bertakwa kepada Allah. Takutlah mati, kerana ia datang mengejut. Sana sini kedengaran berita kematian. Adakah kita sedar bahawa kita juga akan mati? Ataupun kita terlupa bahawa umur kita dah berada di penghujung?

Yang muda mati di jalanraya merempit, yang tua mati di katil rumah sakit. Yang muda mati di tayar lori, yang tua nazak menunggu hari.. Yang muda ingat lambat lagi nak mati, esok hari mati jatuh titi..Yang tua sakit bagai nak mati, tapi hidup nyawa tak henti.

Ya Allah Ya Tuhanku.. Matikan aku dalam husnul khatimah..Jauhkan matiku dari su’ul khatimah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s