Ramadan Tiba Lagi…

Firman Allah SWT Maksudnya: (Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. (Surah al-Baqarah: 185)

Sedar tak sedar dah 23 tahun FK berpuasa. Tiba ramadan amat membuatkan semangat FK bertambah. Tahun pertama juga FK berpuasa sebagai suami.

Awal ketibaan ramadan membawa rahmat. Penantian seseorang kepada Ramadan adalah mendatangkan nikmat yang tidak dapat digambarkan pada seseorang.  seperti mana yang dinyatakan dalam hadis nabi SAW:

أَوَّلُ شَهْرِ رَمَضَانَ رَحْمَةٌ ، وَوَسَطُهُ مَغْفِرَةٌ ، وَآخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النَّارِ

Maksudnya: Permulaan Ramadhan membawa kerahmatan, pertengahannya keampunan dan kesudahannya merdeka daripada api neraka”. (Ibn Abi Dunya, al-Khatib al-Dailami dan Ibn `Asakir)

Suka saya memetik kata-kata Imam al-Zahabi berkata: “Di sisi semua orang Islam telah mengakui dan mengiyakan bahawa sesiapa yang meninggalkan puasa Ramadan pada siang harinya tanpa sebarang keuzuran sebenarnya orang tersebut lebih jahat daripada penzina dan peminum arak, bahkan mereka mengesyaki keislaman orang yang tidak berpuasa dan menyangka dengan kafir zindiq, dan menyeleweng dari ajaran Islam yang sebenar”

Nantikan sambungan tazkirah pendek dari FK yang tidak seberapa ini….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s