Gerhana Bulan Pembuka Tirai 1 Januari 2010

Alhamdulillah lagi beberapa hari lagi kita akan memsuki tahun baru  masihi 2010. Mungkin ada di antara kita tidak merasakan apabila masuk tahun baru. Ada juga di anatara kita yang sudah memasang niat untuk berubah, beazam dengan azam baru dan segalanya baru. Mungkin ada juga yang inginkan segalanya baru. Bagi lelaki mungkin ada yang ingin berkereta baru, smart dengan baju baru dan lain- lain lagi. Manakala bagi wanita ada khususnya untuk berazam menjadi kurus dan langsing, bagi ibu-ibu pula mungkin ada yang sibuk ingin menukar semua perkakasan rumah. Semua ini tidak ada salah nya jika pandai mengatur perbelanjaan dan tidak membazir.

Saya bukan ingin membebel bab di atas, saya cuma ingin fokuskan beberapa program serta aktiviti yang bakal bermula juga untuk semua dan saya sendiri. Insyaallah satu program anjuran Agensi Angkasa Negara, bertempat di Majid Negara akan berlangsung program Cerapan Gerhana Bulan Separa. Pelbagai aktiviti yang dianjurkan di sana. Jemput datang beramai-ramai menyaksiakan kebesaran Allah SWT. Dia menciptakan segalanya untuk kita lihat dan kaji bagi meningkatkan keimanan kita di dalam hati.

Sedikit informasi tentang gerhana bulan Separa:

Pada 1 Januari 2010, kita akan berpeluang untuk menyaksikan Gerhana Bulan Separa dari jam 1:17 pagi hingga 5:28pagi. Secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama Bulan melintasi bayang Bumi.

Gerhana pada 1 Januari ini akan bermula dengan fasa penumbra ( P1 ) pada jam 01:17 pagi waktu Malaysia. Walaubagaimanapunsemasa fasa penumbra ini, kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan Bulan merentasi bayang penumbra Bumi yang kurang gelap.

Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa Bulan memasuki bayang umbra Bumi ( U1 ) mulai jam 2:53 pagi sehingga gerhana maksimum pada 03:24 pagi. Bulan akan keluar dari bayang umbra Bumi (U4) padajam 04:53 pagi. Gerhana masih terus berlaku sehingga 05:28 pagi tetapi fenomenatersebut tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana Bulan berada di kawasanbayang Penumbra Bumi yang kurang gelap.

Persatuan Falak Syari Malaysia akan mengadakan pameran dan akan menyediakan teleskop di perkarangan Masjid Negara, Kuala Lumpur pada 1hb Januari 2010 mulai jam 0100 hingga 0600. Sila datang beramai ramai untulk menyaksikan kebesaran Illahi. (petikan dari laman web Persatuan Falak Syari Malaysia)

Saya sediakan link ke laman yang berkaitan:

  1. Agensi Angkasa Negara:  http://www.angkasa.gov.my/attachment/BukuaturcaraGerhanaBulanSepara01012010.pdfhttp://www.angkasa.gov.my/attachment/info_gerhana_bulan_separa_1_1_2010_bm.pdf
  2. Astromas: http://astromas2020.blogspot.com/2009/12/jom-menyambut-tahun-baru-2010-dengan.html
  3. Persatuan Falak Syari Malaysia: http://www3.falaksyari.org/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=1
  4. Kelab Kembara Angkasa: http://kembarangkasa.co.nr/
  5. Berita Astronomi: http://berita-astronomi18.blogspot.com/2009/12/pencerapan-gerhana-bulan-1-januari-2010_5248.html
  6. Utusan: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Megabait&pg=me_02.htm
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s