Apa yang akan anda buat selepas menamatkan pengajian dan apakah cara yang anda gunakan?

Saya terbaca kisah tokoh yang saya begitu kagumi iaitu seorang anak sulung daripada tujuh orang adik beradik. Yang dimaksudkan itu ada As-Syahid Hasan Al-Banna. Saya ingin memetik sedikit tulisan yang saya baca mengenai “Apakah yang anda akan buat selepas menamatkan pengajian dan apakah cara yang anda gunakan?”.

Saya juga anak sulung daripada empat orang adik beradik. Jadi kisahnya amat menarik minat saya untuk lebih berusaha untuk maju kehadapan selari dengan kehendak syara. Untuk menjadi seorang ilmuwan seseorang itu tidak boleh duduk bersahaja, menunggu ilmu jatuh ke riba. Sesiapa yang menuntut ketinggian ilmu hendaklah berjaga malam. Sanggupkah? saya rasa sehari sahaja dapat bertahan kalau tiada kesungguhan.

As-Syahid Hasan Al- Banna menulis serangkap karangan iaitu:

” Saya ingin menjadi seorang guru dan pendakwah. Saya akan mendidik para pemuda pada waktu siang, malam dan waktu cuti. Saya akan mengajak keluarga mereka mengamalkan cara hidup Islam dan menunjukkan kepada mereka jalan untuk mendapatkan kegembiraan dan kebahagiaan hidup yang sebenar. Saya akan menggunakan cara-cara yang paling baik yang termampu oleh saya untuk mencapai tujuan ini melalui syarahan, penulisan dan pengembaraan di jalan raya dan lorong- lorong.”

Begitulah semangat yang ada pada seorang pendakwah muda bernama Hasan Al-Banna. Adiknya, Abdul Rahman Al-Banna menulis mengenainya: ‘Ketika kami masih kanak-kanak, Hasan Al-Banna memegang tangan saya sambil berkata: “Bukankah kita telah menghafal suruhan Allah di dalam al-Quran, Surah Al-Imran ayat 104 :

Maksudnya:“Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan ummat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang maaruf dan mencegah daripada yang munkar, merekalah orang-orang yang beruntung.”

Moga dengan sedikit apa yang saya tulis ini dikongsi bersama bagi seluruh mahasiswa/i yang ada. Begitu juga sebagai abang atau kakak yang mempunyai adik-adik hendaklah menunjuk contoh teladan yang baik..


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s