Tazkirah Ramadan-Syawal (Terakhir)

Takbir syawal mula bergema bermula dari lepas maghrib. Kita dapat lihat di kaca televisyen, radio tidak henti-henti menyiarkan takbir hari raya. Rakan saya dari mesir menceritakan betapa sentimentalnya takbir versi Malaysia. Dikatakan ramai yang menangis teringat kampung halaman.

Walaupun sibuk setiap orang menyediakan persiapan menyambut aidilfitri tetapi janganlah lupa untuk beetakbir kepad Allah SWT. Apa salahnya ketika memasak kita bertakbir, sambil menggantung langsir bertakbir bersama keluarga.

Bagi yang belum menunaikan zakat fitrah tunaikan dengan segera sebelum menunaikan solat sunat hari raya. Beramai-ramai lah ke masjid. Ajak ahli keluarga menunaikan solat sunat hari raya. Selepas itu kunjungilah pusara bagi yang telah lama meninggalkan kita.

Alhamdulillah selasai tazkirah ringkas online dari saya. Moga apa yang baik diambil dan yang tak baik dijadikan sempadan. Ucapan tahniah buat seluruh umat islam kerana telah melepasi Ramadan selama sebulan. Tiba Syawal sebagai hari kemenangan buat kita..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s