Tazkirah Ramadan-Syawal Siri 2..

Sampai juga kita ke siri 2 ini. Hari ini sudah masuk ke 29 Ramadan. Kita dah semakin dekat dengan Hari Raya AidilFitri. Guru saya ada menceritakan budaya masyarakat arab saling mengucapkan tahniah kepada sesama rakan-rakan, keluarga dan lain-lain lagi. Adakah kita mengucapkan tahniah kepada sesama kita apabila telah berakhir ramadan?

Mesti anda tertanya kenapa perlu ucapan tahniah tersebut. Ia bertujuan untuk merapatkan hubungan silaturrahin antara sesama Muslim. Di samping itu juga ucapan tahniah sebagai doa buat seseorang.  Masyarakat kita sering mengucapkan selamat “Hari Raya”. Mungkin Hari Raya yang selamat. Mana ucapan selamat buat kita? Saya bukan bertujuan untuk mengubah makna selamat hari raya tetapi alangkah baik kita mengucap ucapan  selamat kepada orang yang kita berjumpa.

Sepanjang apa yang saya lihat dari kecil sampai umur sekarang hari raya memang setiap masa berubah. Kecil dahulu dapat duit raya, bila besar kena bagi duit raya. Sememangnya adalah perkara mulia apabila bersedekah. Amalan bersedekah di bulan puasa sememangnya digalakkan. Sebagai tambahan kadang-kadang ada ramai kanak-kanak yang datang ke rumah kita berkunjung beraya. Kalau ada di celahan itu anak-anak yatim alangkah baiknya diberikan “special sampul raya” buat si anak itu. Ini sebagai membantu meringankan bebannya, selain menjadikan dia bergembira menyambut raya. Sungguh besar pahala membahgiakan anak yatim.

Di pagi raya kita disunatkan mandi sunat hari raya. datang awal ke masjid bertakbir. Kadang-kadang ada yang takut datang awal ke masjid untuk bertakbir takut “mikrofon” sampai “turn” untuk bertakbir. Mungkin takut untuk takbir panjang-panjang. Bagi saya terpulang sahaja untuk takbir panjang ataupun pendek.

Amalan bermaafan amat digalakkan bukan pada bulan Syawal sahaja tapi pada setiap masa apabila ada melakukan kesalahan. Amalan ziarah menziarahi amat baik dalam Islam. Dikatakan Nabi Muhammad SAW apabila pergi menunaikan Solat Sunat AidilFitri berjalan kaki ke masjid melalui jalan biasa, apabila pulang baginda akan pulang melalui jalan lain. Ini menunjukkan Nabi SAW menziarahi ramai orang.

Saya akan sambung siri terakhir nanti… semuanya 3 siri..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s