Tazkirah Ramadan-Syawal Siri 1..

Alhamdulillah kita telah berada di penghujung Ramadan. Jangan kita hentikan pencarian malam lailatul qadar. Hadis nabi ada menyebut carilah lailatul qadar di sepuluh malam terakhir. Dalam periwayatan lain tujuh malam terakhir. Walaupun malam lailatul qadr tersembunyi bila dan masanya jangan berputus asa untuk mencari kelebihan malam itu. Kalau sudah terlepas malam itu juga jangan kita henti untuk melakukan ibadah kita sebagai hamba Allah.

Pengamatan saya dalam melihat apabila menyambut Syawal ia satu hadiah yang Allah berikan kepada hambanya apabila sebulan melaksanakan ibadah puasa. Madrasah Ramadan yang kita tempuhi menjadi titik permulaan kepada ahli sufi untuk berubah menjadi hamba Allah yang terbaik. Hijrah untuk berubah bermula apabila selesai menempuhi sesuatu ujian Allah.

Ada di kalangan ahli sufi apabila 6 bulan selepas ramadan tidak henti2 berdoa untuk Allah supaya menerima ibadah yang dilakukan pada Ramadan yang lepas. Apabila 6 bulan untuk menghampiri ramadan akan datang akan berdoa moga Allah izinkan Ramadan akan datang lagi untuk mereka. Ini menunjukkan bagaimana peribadatan seorang hamba yang mengharapkan keredoaan Allah SWT.

Seteruskan akan bersambung tazkirah dalam siri ke-2..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s