Jom iktikaf..

Maksud Qadr yang membawa maksud takdir, kemuliaan, hukuman atau keputusan ditetapkan Allah dan bermacam-macam lagi penafsiran.

Saya ingin memetik kata-kata Ibnu Rajab al-Hanbali membahagikan Ramadan kepada tiga fasa. Fasa pertama sepuluh hari. Fasa kedua dan fasa ketiga. Alhamdulillah kita telah sampai ke fasa di mana telah disebutkan nabi sebagai istimewa.

Sepertimana yang dinyatakan dalam surah al-Qadr seperti yang sedia maklum. Malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Kiraan yang sungguh banyak bagi kita sebagai umat nabi Muhammad SAW. Umur umat nabi Muhammad yang tidak sepanjang umur umat terdahulu yang menjangkaui umur beratus tahun lamanya.. Nabi di sepuluh malam terakhir akan bangun beriktikaf..

Saya ingin mengajak kepada semua termasuk diri saya sendiri moga kita melipatkan gandakan usaha dalam beribadah kepada Allah. Lailatul Qadr yang kita cari pada 10 malam terakhir menjadi milik kita. Tidak mustahil semua ini.. Dengan melakukan iktikaf, solat sunat, baca quran, berzikir dan sebagainya…

Moga Allah memberikan kita tenaga untuk kita bangun beribadah. Tengok bola boleh bangun kunci jam. Apalah salahnya kita bangun untuk beribadah. Moga madrasah ramadan yang kita tempuhi sekarang akan menjadikan kita hamba Allah yang istiqamah melakukan ibadah, baik wajib ataupun sunat..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s