Salam Nuzul Quran 17 Ramadan..

Di dalam bulan Ramadan pelbagai peristiwa sejarah Islam yang berlaku seperti Perang Badar, Nuzul Quran dan lain-lain lagi. 17 Ramadan meyaksikan satu peristiwa diturunkan Al-Quran buat kali pertama di Gua Hira melalui perantaraan Malaikat Jibril AS .Sebanyak  5 Surah dari surah al-Ala’.

Nuzul yang membawa maksud yang turun dari atas ke bawah. Dari Allah turun kepada Nabi-Nya. Iqra yang membawa erti bacalah yang di ajarkan kepada Nabi Muhammad SAW. 3 Kali dipeluk kuat oleh Malaikat Jibril disuruh bacalah, dan 3 kali Nabi menjawab tidak tahu membaca. Sesungguhnya perbuatan Nabi menjawab tidak tahu membaca adalah satu kemulian buat beliau. Ini menangkis tohmahan dari orientalis barat yang menuduh nabi mereka-reka fahaman Islam. dan juga menuduh nabi mencipta sesuatu yang baru bukan dari nenek moyang terdahulu..

Rentetan dari beberapa bulan Nabi Mohamad SAW berkhalwat mengabdikan diri berfikir dan beribadat kepada Allah SAW. Menjauhkan diri dari jamaah manusia di Mekah. lebih kurang 6 bulan beribadat (ketika itu solat belum difardukan, dikatakan nabi lebih banyak berfikirkan kejadian kekuasaan Allah SWT). Menjawab persoalan bagi yang ingin bertapa di gua-gua atau di gunung- ganang ini adalah bukan suruhan nabi kepada umat Islam.

Sesungguh kita wajib mengambil istifadah daripada peristiwa Nuzul Quran yang menyuruh kita menbaca dan menelaah bahan kajian ilmiah. Pupuk semangat membaca di dalam diri. Didik diri membudayakan membaca dalam diri. Moga kita sama-sama berniat untuk membiasakan diri membaca bahan. Ambil bacaan berunsur memberi ilmu pada kita. Moga segala yang disampaikan buat diri dan untuk semua pembaca..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s