Hari ke-5 Ramadan al-Mubarak..

Syukur kepada Allah SWT kerana memberi keizinan kepada saya dan seluruh umat Islam yang masih lagi diberikan oksigen untuk kita hirup sekarang. Begitu juga cepatnya masa berlalu. Pejam celik hari ini sudah 5 Ramadan. Kita sekarang berada di 10 hari awal Ramadan yang diberikan rahmat Allah kepada hamba yang beribadah kepadanya.

Dalam meniti hari demi hari adakah amalan kita semakin bertambah? Bermula dari sahur, qiamullail, membaca al-Quran, adakah kita mempertingkatkan amal ibadah kita? Saya juga memperingatkan diri saya juga yang juga hamba Allah yang ingin mencari redho Allah SWT.

Ramadan yang lalu kita lalui adakah Ramadan kali ini akan jadi yang terbaik?Semua inginkan yang terbaik walaupun hanya sedikit. Kuatkan semangat melawan nafsu yang membuak-buak dalam diri kita. Kita wajib melawan nafsu yang mengarah kepada kejahatan.

Sekadar kebiasaan ada yang dapat bersahur, tetapi tak dapat berqiamullail. Ada yang lebih pelik sahur dan qiamullail dilakukan tapi solat subuh jadi “Subuh Gajah”. Alangkah ruginya kita semua. Pada sebelah pagi boleh diisi dengan membaca al-Quran paling kurang 1 muka surat. Alangkah baiknya jika 1 juzuk sehari, apabila 30 juzuk sudah khatam al-quran. Kalau rasa sedikit bacalah 5 juzuk sehari mungkin selepas solat fardu, apabila cukup 30 hari sudah 5 kali khatam al-Quran. Saya juga tidak mampu sebenarnya. tapi sedang berusaha menjadi lebih baik..

Solat sunat janganlah dilupakan, kerana ia mengisi kekurangan pahala ibadah wajib. Kita boleh lakukan solat sunat dhuha, taubat, hajat, dan bermacam-macam lagi. Tujuan ibadah sunat juga untuk menghilangkan rasa “boring” terhadap ibadah yang dilakukan. Paling susah bagi saya nak buat solat sunat tasbih. Marilah kita sama berazam dapt juga kita sempurnakan walaupun sekali dalam Ramadan ini.

Moga Ramadan yang kita raikan ini akan menjadi Ramadan yang terbaik buat kita. Kita tidak tahu bila ajalkan datang. Jadi perbanyakkan ibadah pada bulan ini. Madrasah Ramadan yang disebut-sebut moga menjadi titik perubahan untuk kita berubah ke arah mencapat darjat ketakwaan kita kepada Allah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s