Puasa Datang lagi…

Alhamdulillah pada hari ini 22 Ogos 2009 umat Islam memulakan ibadah rukun Islam yang ke-3. Saya tidak pulang ke kampung untuk meraikan puasa bersama keluarga. Mungkin dalam minggu depan saya akan pulang ke kampung sekejap.

Seperti mana yang kita tahu bulan puasa adalah bulan ke-9 dalam kalender hijrah. Sebagai umat Islam apabila datangnya Ramadan kepada kita, kita akan merasa gembira. bulan Ramadan adalah segalanya. bulan kesihatan, bulan keampunan, bulan diganjarkan berkali ganda sedekah, bulan keinsafan,dan lain-lain lagi.

Saya ada bertemu dengan seorang pakar usus hospital putrajaya Dato Dr Mohd Shukri Md Salleh dalam Forum Karnival Ramadan di Surau Al-Amin 4C mengatakan bulan puasa paling kurang pesakit yang hadir ke hospital. Ramai doktor suka “On Call” kerana tak ramai pesakit. Akan tetapi lepas raya hospital memang sesak dengan pesakit.

Puasa juga sepertimana yang disabdakan nabi : Puasa itu sihat. Dr Shukri berkata puasa memang memberikan kesihatan kepada pesakit. Contohnya gastrik, pesakit perlu dapatkan nasihat doktor bagaimana untuk berpuasa bagi orang yang mendapat gastrik. Ini juga berlawanan dengan hadis nabi yang mengatakan Puasa Itu Sihat. Puasa bukan hadir untuk menyusahkan umat islam.

Renungilah dimana tahap puasa kita. adakah puasa kita hanya menahan lapar dan dahaga sahaja? ataupun puasa kita menahan panca indera dari melakukan dosa? ataupun menjaga rohani kita dari segala yang buruk? Fikirkan lah tahap mana puasa kita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s