Planet yang mempunyai lautan..

HATFIELD, England 22 April – Para astronomi Eropah hari ini melaporkan penemuan luar biasa, satu planet yang

Gambaran pelukis tentang planet Gliese 581 d (tengah) dan planet Gliese 581 e (kiri) yang dikeluarkan oleh Organisasi Eropah untuk Penyelidikan Astronomi di Hemisfera Selatan.

Gambaran pelukis tentang planet Gliese 581 d (tengah) dan planet Gliese 581 e (kiri) yang dikeluarkan oleh Organisasi Eropah untuk Penyelidikan Astronomi di Hemisfera Selatan.

mempunyai saiz hampir sama dengan bumi di luar sistem solar dan sebuah lagi planet yang mungkin mempunyai lautan yang luas.

Penyelidik Eropah itu berkata, mereka bukan sahaja menemui eksoplanet terkecil, yang dipanggil Gliese 581 e, tetapi juga mendapati sebuah planet berada berdekatan yang ditemui lebih awal iaitu Gliese 581 d, berada dalam zon habitat yang mempunyai potensi kehidupan.

“Penyelidikan terbaru eksoplanet yang dipanggil The Holy Grail itu mengesan planet berbatu seperti bumi di ‘zon habitat’,” kata penyelidik astronomi, Michel Mayor dari Universiti Geneva, Switzerland.

Eksoplanet ialah planet di luar sistem solar. Gliese 581 e hanya mempunyai saiz 1.9 kali lebih besar daripada bumi, manakala planet-planet yang ditemui di luar sistem solar sebelum ini mempunyai saiz hampir sama dengan planet planet Jupiter yang menurut (NASA) saiznya yang terlalu besar itu seolah-olah boleh menelan lebih 1,000 planet Bumi.

Kedudukan Gliese 581 e ialah berada di kawasan yang paling hampir dengan bintang yang terdekat dengan bumi, menjadikannya terlalu panas untuk didiami oleh kehidupan. Mayor berkata, tetapi ia tetap satu kejayaan, kerana penemuan itu yang terletak 20 1/2 tahun cahaya dari Bumi dalam sistem solar, ”satu contoh terbaik bahawa kita mencapai kejayaan bagi mengesan planet yang menyerupai Bumi.

” Saintis turut mendapati orbit planet Gliese 581 d yang ditemui pada 2007 terletak dalam ‘zon habitat’ – satu kawasan sekitar bintang seperti matahari yang membolehkan air menjadi cecair di permukaan planet itu. – AP

Artikel ini dipetik dari Akhbar Utusan Malaysia Online. Sungguh besar langit ciptaan Allah. Banyak rahsia yang masih belum dapat dibongkar oleh manusia yang lemah ini. Allah berfirman dalam surah al-Hajr ayat 16 maksudnya : Dan sesungguhnya kami telah menciptakan gugusan bintang di langit dan kami telah menghiaskan langit itu bagi orang-orang yang memandangnya. Diciptakan langit dan angkasa bagi manusia melihat dengan mata dan menghayati keindahan alam ciptaan tuhan dengan hati. Ini dapat menambahkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s